Een geboortefotograaf duur?

Waarom is een geboortereportage zo “duur”? Hoe komt die prijs tot stand?

Misschien heb je een aantal prachtige geboortefoto’s gezien en denk je “Wauw! Ik wil ook een geboortefotograaf bij de geboorte van mijn kind! Je had geen idee wat je moest verwachten, … het kost een klein fortuin…

Maar dan is de vraag: waarom? Waarom kost een geboortefotograaf zo veel geld?

Geboortes zijn extreem onvoorspelbaar. Om er zeker van te zijn dat ik bij de geboorte van je kindje kan zijn, sta ik wekenlang “on call”. Dat houdt in dat ik nooit ver van de locatie van de geboorte kan gaan. Ik ga geen familieweekendjes weg, een dagje met het gezin op pad buiten de regio en ik ga ook geen verplichtingen aan tijdens deze “on call” periode. Ik slaap in waakstand om je telefoontje niet te missen, mijn leven draait grotendeels wekenlang om jou. En dat is natuurlijk prima want dat is mijn werk! 

Als de bevalling eenmaal begint heb ik geen idee hoe lang ik weg zal zijn. Ik kan uren achter elkaar aan het werk zijn, soms zonder pauze. Een gemiddelde bevalling duurt tussen de 10 en 15 uur. Ik blijf bij jou om al die dierbare momenten vast te leggen.

kennismaken

Een eerste kennismaking met een klant duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Dan, eenmaal geboekt, zal er ook nog regelmatig contact zijn wat zo 1 of 2 uur bij elkaar opgeteld zou kunnen duren. Vergeet niet die 4 tot 5 weken die volledig om jou zullen draaien! Wat is dat waard?

Dan nu de geboorte. Door ervaring kan ik zeggen dat ik meestal ongeveer 8 tot 12 uur bij een geboorte aanwezig ben. Soms wat meer en soms wat minder. Maar gemiddeld zal dat dus zo’n 10 uur zijn. Dan komt het gedeelte waar het meeste werk in zit. Veel mensen denken er niet aan dat het niet slechts gaat om het nemen van foto’s, maar dat ik ze ook nog moeten bewerken.

Laten we zeggen dat ik zo’n 600 foto’s maak bij een bevalling. Die moeten ik allereerst terugbrengen en sorteren tot een serie van zo’n 150 tot 200 foto’s. Deze foto’s zullen jouw volledige persoonlijke verhaal vertellen. Dit is dan ook één van de belangrijkste dingen om te komen tot het beste resultaat. Het sorteren duurt 1 uur tot 2 uur.

Gemiddeld ben ik ongeveer 16 uur bezig om een geboortereportage te bewerken. Dit is afhankelijk van de (soms extreem lastige) lichtsituaties en hoe uitgebreid het bewerken nodig is.

Wanneer het bewerken klaar is, kost het nog ongeveer 1 uur om alle bestanden te exporteren, juist klaar te zetten en klaar te maken om af te leveren. Daarna maak ik nog een album naar keuze op: importeren, bepalen van de lay-out, proefexemplaren versturen, wijzigingen doorvoeren, bestellen en leveren. Dit kost mij ook nog ongeveer 2 (soms 3) uur bij elkaar.

Een beetje snel rekenen laat zien dat ik ongeveer 32 tot 36 uur werk aan 1 geboortereportage. (Zonder de “on call” periode meegerekend)

Wat verdien ik?

Laat ik mijn basispakket van ongeveer 1000 euro als voorbeeld nemen. Stel dat je die 1000 euro deelt door 32 uur, dan heb ik een uurloon van €32,-. Niet heel erg ruim toch? Maar hierbij is ook nog geen rekening gehouden met de kosten die ik maak; benzine, kinderopvang, fotobewerkingssoftware, parkeren, de inkoopkosten van het album, afschrijving van mijn materiaal, website etc 

En natuurlijk de vrienden van de belastingdienst.

Dus als je het dan zo bekijkt … is een geboortereportage dan zo duur?

Neem hier een kijkje bij mijn huidige tarieven

Vindt je deze post leuk?

Share on facebook
Delen
Share on whatsapp
Delen

Laat een opmerking achter

Stuur een bericht

Heeft u interesse in een van mijn diensten of vraag jij je af of iets mogelijk is?

Neem dan gerust contact met me op.