Geboortefotografie, wat is dat?

geboortereportage?

Hoewel het bij een bruiloft heel gewoon is om zo’n unieke dag op een schitterende wijze vast te laten leggen, is het bij een geboorte nog een minder goed bekend begrip. En dat terwijl je ook de geboorte kunt vangen in een prachtige reportage. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Een geboortefotograaf legt de gebeurtenissen op een pure, mooie en integere wijze vast. Een mooi uitgangspunt is dat men de foto’s zonder gêne aan hun kraamvisite kunnen laten zien. Details, maar met name de sfeer, emoties en liefde worden in beeld gebracht. Het eindresultaat is een dierbare en tastbare herinnering, die nog vaak teruggekeken zal worden en die de geboren baby’s later ongetwijfeld óók nog vaak terug zullen willen zien.

Want het zijn juist die onbetaalbare momenten die later goud waard zullen zijn; zoals de liefde die te zien is tussen vader en moeder, een eerste gezinsfoto, de ontmoeting met eventuele broertjes en/ of zusjes, maar bijvoorbeeld ook het moment waarop een kindje voor het eerst wordt vastgehouden. Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijk verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren.

Maar hoe gaat geboortefotografie in zijn werk?

Van tevoren maak ik altijd even kennis met de aanstaande ouders tijdens een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Dit kan natuurlijk telefonisch, maar het liefste kom ik bij jullie thuis voor een persoonlijke kennismaking. Het is namelijk goed en prettig om elkaar even ‘in het echt’ te hebben gezien, voordat we van beide kanten besluiten om met elkaar in zee te gaan. Het is immers een intiem moment en het is belangrijk dat het contact van beide kanten goed aanvoelt. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen, voorkeuren en eventuele vragen besproken.

Wanneer je ervoor kiest mij de geboorte van jullie kindje te laten fotograferen, sta ik vanaf week 38 – tot de geboorte – onafgebroken voor jullie op wacht. 

We houden regelmatig contact zodat ik op de hoogte ben van de ontwikkelingen en de waarnemingen van de verloskundige. Zo zijn we allebei goed voorbereid als de bevalling echt doorzet.

Bij ongeveer 4 cm ontsluiting kom ik jullie kant op. Vanaf de weeën, tot enkele uren na de geboorte, ben ik onopvallend bij de geboorte aanwezig om een reportage te maken. Daarbij worden niet alleen maar foto’s gemaakt van de uitdrijving of de geboorte. Maar ook bijvoorbeeld van het contact en de liefde tussen de partners onderling, de eerste voeding van de baby, de eerste onderzoekjes, of van kleine details zoals de handjes of voetjes van de baby. Ook het mogelijke bezoek dat langskomt om een kindje voor het eerst te bewonderen wordt vastgelegd, indien dit mogelijk is.

Ik ben mij ten alle tijden bewust dat ik aanwezig ben tijdens een ontzettend intieme aangelegenheid. Het is een speciaal moment van de aanstaande ouder(s). Ik probeer zo min mogelijk op te vallen of het geboorteproces te verstoren. Uiteraard geef ik zorgverleners ook alle ruimte en loopt hen nooit voor de voeten. Want hoewel het prachtig is om mooie foto’s te maken; het welzijn van de ouders en baby is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Enkele uren nadat jullie kindje is geboren, vertrek ik met alle waardevolle foto’s naar huis. Thuis selecteer ik de foto’s tot een reportage die een compleet beeld geeft van de dag waarop jullie kindje geboren werd. Daarin zit een doorlopend verhaal, waarin alle belangrijke, persoonlijke en mooie momenten zijn meegenomen. 

Een vastgelegde herinnering voor altijd en vele generaties daarna…

Vindt je deze post leuk?

Share on facebook
Delen
Share on whatsapp
Delen

Laat een opmerking achter

Stuur een bericht

Heeft u interesse in een van mijn diensten of vraag jij je af of iets mogelijk is?

Neem dan gerust contact met me op.